lt

Ką verta žinoti apie pieninius dantukus?

Pieniniai dantukai, nepaisant laikino jų egzistavimo, yra labai svarbūs, nes jie lemia nuolatinių dantų būklę. Laikinieji dantukai reikšmingi vaiko raidai – ne tik maisto kramtymui, bet ir taisyklingam žandikaulių augimui, kalbos formavimuisi. Sugedęs pieninis dantis gali būti jvairių infekcijų šaltinis, be to, sukelia didelj diskomfortą mažyliui – skausmą ir baimę eiti pas gydytoją. Verčiau pas odontologą apsilankyti, kai dantukai sveiki, pasitarti, kaip juos tokius išlaikyti.

Dantukų sveikata priklauso ir nuo mitybos, ir nuo higienos. Ką daryti, kad dantukai nepradėtų gesti dar kūdikystėje, kaip prižiūrėti pieninius dantukus, kokią dantų pastą ir šepetėlj naudoti, kad neužpultų ėduonis, pataria UAB „Dantų harmonija – Dental Harmony“ gydytojos odontologės Vitalija Tučė ir Ieva Skiparytė.

Ėduonis gali pažeisti net ką tik išdygusį kūdikio dantuką, o dėl to kaltas vadinamasis buteliuko kariesas. Ką patartumėte mamoms?

Vitalija Tučė

Šiuo klausimu yra daug mitų. Ką tik išdygusį kūdikio dantuką iš tiesų gali pažeisti ėduonis, tačiau tai nebūtinai bus buteliuko ėduonis, kuris dabar literatūroje dažniau vadinamas ankstyvosios vaikystės ėduonimi. Šios ligos priežasčių labai daug ir dažniausiai jos yra kompleksinės, t. y. negalime vienareikšmiškai teigti, kad tik maitinimas iš buteliuko yra ėduonies priežastis. Bet, žinoma, ypatingai svarbi yra vaiko dantų higiena nuo pat pirmojo danties išdygimo (ir netgi pačios burnytės higiena, kol dantukai dar nepasirodo) bei vaiko mityba.

Žindymas – gamtos dovana vaiko burnytei ir dantukams. Jis užtikrina ir bendrą vaiko sveikatą, ir suteikia dantims bei kaulams reikalingus mikroelementus. Pats žindimo veiksmas labai naudingas vaiko veido, gomurio ir žandikaulių taisyklingam augimui (vėliau – taisyklingam sąkandžio susiformavimui). Taigi, žindančioms mamoms sakau, kad jas labai palaikau. Tačiau noriu pabrėžti, kad ir esant įvairioms gyvenimiškoms situacijoms, galima padėti sumažinti vaiko ėduonies riziką – kalbu apie maitinimą nutrauktu mamos pienu.

Mamos pienas savaime ėduonies nesukelia, tad pasirinkus tinkamas maitinimo nurauktu pienu priemones ir dantų priežiūros priemones vaiko dantukai gali būti tokie pat sveiki, kaip ir žindant mažylj. Maitinant pieno mišinukais, ėduonies rizika yra didesnė, tad tokiu atveju rekomenduoju pasikonsultuoti su vaikų odontologu, kuris padėtų pasirinkti tinkamas priemones dantukų priežiūrai ir stebėtų jūsų vaikučio dantukus dažniau, pasirūpintų ėduonies profilaktika, kad galima būtų sumažinti šios ligos riziką iki minimumo.

Kokia dantų pasta ir šepetėlis vaikui tinkamiausi? Iki kada mažyliui valyti dantukus turėtų tėveliai?

Ieva Skiparytė

Siekiant išsaugoti dantukus sveikus – svarbu kruopšti ir taisyklinga jų priežiūra, naudojant tinkamas priemones. Pirmieji dantukų gydytojai ir saugotojai yra tėveliai, atsakingai prižiūrintys mažylių dantukus namuose.

Dantukų valymas gali būti iššūkis tiek vaikams, tiek tėveliams, tad norėdami šį procesą palengvinti, pirmiausia pasiruoškime tinkamas priemones. Svarbu, jog dantų valymui naudojamas šepetėlis būtų patogaus dydžio ir tilptų vaiko burnytėje, o šepetėlio šereliai minkšti ir nežalojantys burnos audinių. Dantų pastą turėtume rinktis atkreipdami dėmesį į jos sudedamąsias dalis. Nuo pirmojo vaikučio dantuko tinkamiausia dantų pasta su 1000 fluoridų koncentracija (1000 ppm F-), o kiekio užtenka labai mažo – vos suvilgyti šepetėlio šerelius, tad net vaikučiui nurijus dantų pastos, žalos nepatirsime. Sulaukus 6 metų, galime naudoti dantų pastą su didesne fluoridų koncentracija – iki 1450 ppm F-, šepetėlio šerelius padengiame žirnio dydžio kiekiu.*

*Dantų pastoje esantis fluoridų kiekis gali būti koreguojamas pasitarus su gydytoju odontologu – pagal dantų būklę ir ėduonies paplitimą.

Valantis dantukus svarbu nepamiršti ir tarpdančių. Jeigu dantukai labai prigludę vienas prie kito – taip pat svarbu ir būtina išvalyti tarpdančius, nes tokiu būdu pašaliname tarpdantyje susikaupusias apnašas ir apsaugome dantukus nuo ėduonies.

Jeigu abejojate, kurį šepeėlį ar dantų pastą pasirinkti, visada drąsiai klauskite savo odontologo. Nebijokite atsinešti ir savo naudojamas priemones bei apžvelgti jas kartu su savo gydytoju!

Iki 7–8 metų vaiko dantis turėtų valyti tėveliai – 2 kartus per dieną apie 2 minutes arba kol visi dantys kruopščiai nuvalomi. Nors dažnai vaikams ši procedūra nėra maloni, tačiau labai svarbu, jog

tėveliai būtų kantrūs, atkaklūs ir pastovūs.

Dantų valymas nėra lengva užduotis, tačiau kantriai ir kruopščiai prižiūrint dantukus, kūrybiškai pasižiūrėjus į šią užduotj, galime išvengti dantukų ligų ir skausmo.

Kaip įpratinti vaiką valytis dantukus, kokias gudrybes patartumėte tėveliams?

Ieva Skiparytė

Dantų valymas yra nelengva užduotis tėveliams, tačiau be galo svarbus procesas, siekiant išsaugoti vaiko dantukus sveikus, padedantis išvengti nemalonių, skubių vizitų pas gydytoją odontologą dėl danties skausmo.

Retas vaikutis iš karto noriai leidžiasi valyti dantukus, tačiau pasitelkus kūrybiškus būdus, tėveliams išliekant kantriems ir pastoviems, šis procesas gali žymiai palengvėti.

Motyvacinės priemonės, padėsiančios lengviau valyti dantukus:

  • Būkite kūrybiški – dantų valymo metu dainuokite vaikams daineles, sekite paskas, kurkite istorijas, kaip kutenate dantukus, kad jie būtų švarūs, sveiki ir t. t. Patiems mažiausiems galima duoti į rankytę barškutį ar kramtuką, tėveliai gali užsidėti nuotaikingus akinius ar kitą aksesuarą. Lai šis procesas būna žaismingas ir kiek įmanoma malonesnis.
  • Raskite patogų ir vaikučiui tinkamą laiką – nebijokite paieškoti tokio dienos laiko, kai valymas vaikučiui malonesnis. Galbūt dantukus galime išsivalyti kartu žaisdami vonioje. Raskime laiko, kai vaikutis dar nėra labai pavargęs ir irzlus, bandykime susieti tai su kitais maloniais užsiėmimais.
  • Būkite pavyzdys – įtraukite vaikutį į savo dantų valymo ritualą, darykite tai kartu ir rodykite gerą pavyzdj.
  • Papildomos priemonės – dainelės, nuotaikingi filmukai apie dantukų priežiūrą, knygelės gali būti papildoma vaizdinė priemonė, padedanti vaikučiams suprasti, kodėl dantukus reikia prižiūrėti ir kruopščiai valyti kasdien.
  • Dantukų valymo kalendorius – tai gali būti puikus metodas, padedantis ugdyti pastovumą ir pareigingumą valantis dantukus. Taip pat, užpildę kalendorių – pasidžiaukite ir apsidovanokite!
  • Būkite kantrūs – dantų valymas vaikams tikrai gali užtrukti, taigi kantrybės tikrai reikės. Todėl suskirstykite šj procesą j kelis etapus. Nuvalykite vienos pusės dantukus, pailsėkite, pasijuokite, pažaiskite, tada valymą pratęskite.
  • Leiskite vaikui tyrinėti pačiam – nors iki 7–8 metų dantukus vaikams turėtų kruopščiai išvalyti tėveliai, leiskite mažyliui priprasti prie dantų šepetėlio ir dantų valymo. Leiskite vaikui pažaisti su šepetėliu, jj pakramtyti, pajausti burnytėje. Vėliau dantukus dar kartą švariai išvalykite patys.

Vaikutis gali turėti šepetėlj, kuriuo dantukus valo savo žaisliukams. Taip bus lengviau suprasti dantukų valymo svarbą, o šis procesas taps žaidimo dalimi!

Svarbiausia – būkite kantrūs ir švelnūs vaikučiui ir sau. Dantų valymas kelia iššūkių, taip pat gali kelti įvairias emocijas ir vaikams, ir tėveliams. Pastovumas, kantrybė, kūrybiški sprendimai tikrai palengvins šj procesą ir padės apsaugoti vaikučio dantukus ir sveikatą.

*Europos vaikų odontologų draugijos (European Academy of Paediatric Dentistry) oficialios rekomendacijos. Toumba, K.J., Twetman, S., Splieth, C. et al. Guidelines on the use of fluoride for caries prevention in children: an updated EAPD policy document. Eur Arch Paediatr Dent 20, 507–516 (2019). https://doi.org/10.1007/s40368-019-00464-2).